2008-03-12 Snögubbar i väntan på snöapor

12:e Januari och 10:e Mars, två dagar som lägger sig som en mörk skugga över en annan underbar säsong. Den 12:e Januari regnade det upp till 2400 meter här i Hakuba. När det sen frös bildades ett "rain crust"-lager i snöpacket som bidrog till ökad lavinfara i över en månad. För två dagar sen vaknade vi till regnsmatter mot rutan, vi befarade det värsta. Tur i oturen så hade det inte regnat lika högt upp den här gången. Regn i dalen är självklart tråkigt men påverkar bara slutet av åken där lutningen ändå är liten så lavinfaran är obefintlig. Snön högre upp hade klarat sig rätt bra och möjliggör fortsatt fin åkning.

Möt vår nya kompis. Gillar: snö, ogillar: sol.
(click on image for larger version)

Igår var planen att göra ett försök att nå toppen här ovanför Happo One. Tyvärr så blåste det storm och lite till på berget så planen blev tillintetgjord. Vi tog oss i alla fall tillräckligt högt upp för att kunna åka ner till Hakuba 47. Steffen som hade slagit följe med oss upp för att ta lite landskapsfoto fortsatte en bit upp. Han berättade senare att den sista biten hade han fått krypa för att vinden var så kraftig.

Söt burk gör att maten blir lite mer lockande.
(click on image for larger version)

Eftersom det blåste så mycket som det gjorde nöjde vi oss med ett åk. När vi var nästan nere i Hakuba 47 valde vi att ta en liten solpaus. Alla vet ju att man får bättre solbränna om man rör på sig, och vad är den naturliga sysselsättningen i snö förutom skidåkning? Bygga snögubbe såklart.

Här i Japan har vi vant oss att alltid åka ospårat. Helst max ett spår per ränna/snöfält.
(click on image for larger version)

Eftersom ursprungsplanen var att tura långt och högt hade vi för en gång skull tagit med oss mat. Nu kom vi inte så långt men maten var ju tvungen att ätas upp ändå. Tonfisk med ris och curry/banansås stod på schemat. Efter att maten var konsumerad tog vi oss ner till Hakuba 47 och sen vidare med buss hem, tyvärr sågs inga apor till. Väl hemma kände vi oss lite slöa eftersom långturen inte blev av. Så jogginskorna snördes på och sen blev årets första joggingtur verklighet.

Hej hopp.
(click on image for larger version)

Även idag möttes vi av solsken på berget. Vi valde att åka vars en ränna, verkligen nära liftsystemet, som vi tittat på länge. Med hudar på skidorna tog det oss endast 20 minuter till insteget. Värmen gjorde dock att det kändes som det dubbla. Eftersom vi hade vars en helt orörd ränna framför oss gjorde det inget vem som körde först. David tog kameraryggsäcken och körde först. Snön var rätt knepig, lite hård på ytan men mjuk under, men med lite fart blev det ändå fin åkning.

Fotograf 1.
(click on image for larger version)

På väg ner hittade David en fin photo spot, så kameran med favoritobjektivet för hoppbilder (extremvidvinkel) åkte upp ur ryggsäcken. Rent motljus innebar att även blixten fick komma upp och luftas lite.

Fotograf 2.
(click on image for larger version)

Slutet av åket är ett stort salsgolv som inte är alls brant. Här är det alltid underbart att ligga och carva oavsett snökvalitet, men det gäller att se upp. När snön är extremt tung så är det svårt att stanna, och salsgolvet slutar i en bäck. Efter bäcken är det bara en lång transportsträcka kvar innan man är framme vid vägen. Transportsträckan har vi döpt till Highway 61 revisited, eftersom vi återbesöker den var och varannan dag.

Fågel på pinne.
(click on image for larger version)

Efter att ha avnjutit vår lunch på vår balkong i solen gick vi ut på en liten fototur i det fina vädret, på vägen hem gick solen ner bakom bergstopparna så då fick vi äntligen lite fint ljus.

Solen försvinner sakta från Hakubadalen.
(click on image for larger version)

Imorgon ska vi förhoppningsvis till Hakuba 47 för att utforska backcountrymöjligheterna där. Ski Patrol där är inte lika glada för offpiståkning så risken finns att vi inte ens hinner få på skinsen innan våra liftkort rykt. Prognosen för fredag säger regn, vi ber till högre makter att det inte blir ett nytt Januari 12.

/ Alexander och David

 

Comments

2008-03-14 09:59:11
Hanna
Dave, du var ju redan en proffsig fotograf i somras. Det var kanske bra att du fick öva upp dig för det är verkligen fantastiska bilder och det ska bli så kul att få se resten när du kommer hem. Njut nu ordentligt så ska jag hålla tummarna för att det inte blir några fler regniga dagar (det gör jag ändå här hemma varje dag men det går inte så bra..) PUSS

2008-03-12 21:44:45
Yvonne
Hej killar. Om o om igen. Tröttnar aldrig att titta på era fantastiska bilder o läsa om hur ni har det. Så kul att ni blir uppmärksammade på Snow.Japan.com. Kramar, sköt om er o njut!!!

2008-03-12 19:52:23
Henke
Jag tycker det låter riktigt gött med lite vårskidåkning, hade gärna hängt på!!! Kan med glädje meddela att jag nu har blivit befriad från gipset :D Har fått en överarmsartos istället, det är ett 20 centimeters avtagbart plaströr som jag har över brottet. Var rätt skönt att ta den första riktiga helkroppsduschen på en månad! Det är sjukt hur fort man tappar muskler, jag kan inte lyfta underarmen 1 cm hur mycket jag än tar i... får nog börja träna lite ;) Ha det fint! Hoppas ni slipper regnet och får mycket snö istället!!!

2008-03-12 15:10:17
Gösta
Kan inte påstå att jag är avundsjuk på er åkning eftersom jag inte duger till att åka den typen av åkning. Kul att se på i alla fall. Förbereder för att åka till Åre för att träna. Lovar att Ski Patrol får det lungt med avseende på oss i alla fall. Tacksam för frekvensen på uppdateringar. Trevlig läsning!

4 comments


Alexander Thurban 2007