2008-03-23 Gudomlig snö

Nu när slutet närmar sig så känner vi att våra kroppar börjar säga ifrån. I mars har vi turat extremt mycket, nästan varje dag. Davids fötter protesterar mot detta högljutt, även Alexander börjar få problem med ena foten. Nu är det dock bara fyra dagar kvar i Hakuba så då är det bara att bita ihop. De tre dagar som gått sedan förra uppdateringen har vi självklart varit på tur varenda dag. Någon påsk märker vi ej av här så det är business as usual på berget.

Väldigt ofta ligger det riktigt läcker dimma i dalarna på morgonkvisten.
(click on image for larger version)

I fredags hade vi vädret emot oss. Solen sken som aldrig förr, men det blåste för mycket uppe på berget. Flera gånger på väg upp fick vi stanna och vänta ut den värsta blåsten. Till slut kom vi dock upp till insteget och kunde få ett härligt åk ner i snön som hade kommit dagen innan.

David på 2554 meters höjd, dalen syns nere i vänstra hörnet.
(click on image for larger version)

Igår var blåsten försvunnen men solen bestod. Givetvis var första tanken som slog oss en långtur. Vi knatade på och slutade inte förrän vi var uppe på 2554 meters höjd. Då hade vi tagit 800 höjdmeter efter toppliften och hade 1800 meter ner till dalen. Eftersom vädret var så fint och det var helg var det fler som var högt uppe. Vi såg bl.a. några som försökte nå närmsta toppen på 2691 meter. Men några skidor hade de inte med sig.

Ensam bestigare på väg mot toppen (han syns nog bättre förstorat, liten svart prick på vänster sida om toppen).
(click on image for larger version)

Eftersom vi aldrig varit så högt uppe tidigare visste vi inte riktigt var vi skulle åka ner någonstans. Där vi stod såg vi bara att det började brant ner och sen blev brantare ganska snabbt. Om det var åkbart eller om vi skulle komma ut på en klippa visste vi inte. Vi bestämde oss därför för att åka tillbaka längs ryggen en liten bit för att hitta ett bättre ställe. Vi hittade ganska snabbt en fin ränna med lite träd.

Dave lägger ännu en djup sväng i den överranskande mjuka snön.
(click on image for larger version)

Snön visade sig vara helt gudomlig. Mjuk och väldigt djup med tanke på den lilla snö vi fått i mars. Efter att ha kört vars en fotosession var vi ungefär halvvägs ner. Det var åter Davids tur att åka så Alexander skråade upp på närmsta rygg och tog upp kameran. Därifrån skulle Davids första 8-10 svängar komma med i bild. Därefter skulle han försvinna ett litet tag för att sedan åter dyka upp i slutet av rännan. Så var i alla fall tanken. David åker iväg och Alexander fotar, snart försvinner David iväg bakom en klippa som planerat. Tiden går och ingen David dyker upp i slutet av rännan. Walkie talkien åker upp och David anropas.

- Hallå darling, jag tänkte precis ringa dig, den här rännan var inte så bra, den slutar i en klippa.
- Eh okej. Kan du droppa den?
- Njae det är egentligen inte så högt men det är stenlandning.
- Kan du knata upp igen så vi kan skråa in i nästa ränna istället?
- Nej jag ska nog kunna droppa denna, vet bara inte riktigt hur jag ska landa den.
- Ok, ska jag komma ner till dig?
- Nej, bättre att du stannar där så är vi inte båda i skiten i alla fall.
- Okej då, lycka till darling!

Ett par minuter går innan Davids röst åter hörs i etern.
- Jag är nere nu och jag satte landningen!

Davids ränna med överraskningsslutet.
(click on image for larger version)

Efter Davids inrådan skråade Alexander över till rännan bredvid. Till en början var den riktigt bra, men mot slutet blev den riktigt stenhård. Alexander tröttnade på breda skidor som hackar mot stenhård snö och där nere där David stod såg det mjukt ut. Beslutet att straightlina slutet av rännan fick Alexander snabbt ångra. Slutet av rännan var brantare än väntat, snön både hårdare och puckligare än vad det såg ut som ovanifrån. Så det dröjde inte länge innan skidor och stavar låg utspridda i snön och Alexander hade återigen voltat ner en del av en ränna.

Efter det tog vi det lugnt och sansat den sista lilla biten ner.

Acke under dagens tur.
(click on image for larger version)

Idag var vi bägge lite slitna och hade ont lite överallt, men eftersom vädret var hyfsat och vi bara har ett fåtal dagar kvar gick vi ändå på tur. I januari hade vi ansett att vi hade gått långt men nu kändes det som en kort tur. Snön var stundtals bra och även om vi varken gick eller åkte speciellt snabbt var vi tidseffektiva och var hemma igen innan tolv för att vila upp oss inför de sista skiddagarna.

Vi har satt ihop ett panorama över utsikten från berget. Klicka på bilden för att se den riktiga stora versionen.
(click on image for larger version)

Är vädret ok imorgon så blir det familjeutflykt till snöaporna. Bägge kamerorna kommer i så fall plockas med så vi får många bilder.

/ Alexander och David

 

Comments

2008-03-25 01:38:33
Andre
Nice pictures! For the panoramic pictures google Autostitch, it's an awesome program to stitch all the photos together.

2008-03-24 20:18:25
Hanna
Ojojojoj vad det närmar sig för hemresa nu! Kan ju hända att det är snö här när ni kommer hem om det fortsätter så här. Jag känner mig i desperat behov av riktig vår nu! Jag vill ha sol och värme.... Ha en härlig sista vecka och njut extra mycket, innan det är dags för jobb och slit igen. Kan inte riktigt förstå vart tiden tagit vägen, tre månader har redan gått. Dave, jag lovar att göra en extra god korv stroganoff till dig när du är hemma igen... puss

2008-03-24 15:28:28
Yvonne
Hej killar, Undrar om det blev några snöapor idag!? Väntar med spänning på nästa uppdatering. Snart ses vi! Kramar från oss, Gösta, Daniel, Carolina, Yvonne

2008-03-24 13:13:28
Emmy
Vilka risken ni tar grabbar.. Men skönt att läsa att ni är i välbehåll. Nu e jag hemkommen från minisemsterna i svenska fjällen. Jag har lite träningsvärk i vaderna och skulderbladen, men jag tror inte jag ska klaga.. Ni har det nog 1000 ggr tuffare. Jag hoppas denna veckan går fort, för jag vill att du ska komma hem nu David. Vilken dag kommer ni? Fre, lör eller sön? Många varama kramar o pussar

2008-03-23 16:23:43
Steffen
Hallo gutta! Ser bra ut, her har det kommet 40 cm med snø de siste to dagene og det er -15 C. Men jeg er fortsatt hemma i foten men den blir bedre for hver dag. Skal prøve å stå på ski i slutten av uken. Lykke til med apene...

5 comments


Alexander Thurban 2007