2008-02-16 Sushi, puder och en bruten arm

Efter två riktigt bra dagar utanför systemet började det snöa rejält. Under natten kom det nästan en halvmeter puder under goda förhållanden. Vi var uppe tidigt på berget för att avnjuta mängder av svängar i bottenlöst puder. Det blåste rätt mycket under dagen, detta gjorde att vi koncentrerade oss på nedre delen av berget och framförallt skogsåkning. Efter att ha spårat upp en halv skog och kommit igång med fotograferandet hände det vi alla ibland är rädda för, en trädkollision! Henrik hade precis påbörjat sin linje när han inte hann svänga förbi ett träd och kollisionen var ett faktum. Tyvärr tog det ganska illa och Henrik märkte snabbt att hans arm var bruten. Som tur var fick vi tag på den enda engelsktalande killen i ski patrol som hjälpte Henrik att ta sig ut från skogen och ner för berget på en räddningskälke.

Henrik, sekunden innan armbrottet.
(click on image for larger version)

Yoko ställde upp och körde Henrik till den lokala kliniken där de drog armen rätt och satte på ett temporärt gips. Innan de körde iväg till läkaren packade vi ihop en väska till Henke med lite godis, litteratur och tandborste. Detta visade sig vara överflödigt för de var tillbaka redan efter en timme. Klicka här för en bild på röntgenplåten av Henriks arm.

Henke visar var träden ska stå.
(click on image for larger version)

Henke har nu vilat ett tag i väntan på att få åka hem. Imorgon går planet tillbaka till Europa. En liten fågel har viskat till oss att han ska få åka business class och biljettpriset var 40 000 svenska riksdaler...

Snöfallet har fortsatt efter Henkes skada, tyvärr har blåsten tilltagit. Detta har inneburit att vi i princip bor i skogen nu och sett massor av fjällkaniner, japanska rådjur och även en söt liten räv.

Oki visar mer än gärna upp nya goggles och skidor, övrigt klädsel försöker han dölja efter bästa förmåga.
(click on image for larger version)

En intressant detalj med skogsåkning i Hakuba är att människor är mer sällsynta än vilda djur. Idag har vi sett fyra djur men inte en enda japan eller aussie i skogen.

Micke ger igen på växtriket efter Henriks armbrott. Brott lönar sig aldrig...
(click on image for larger version)

Nu är det åter helg och japaner har strömmat till. Tyvärr tillåter vädret oss inte att åka backcountry så vi försöker åka så långa åk som möjligt i skogen så vi slipper stå onödigt ofta i liftkö. Idag fann vi ett nytt sådant, vi landar dock i någons trädgård. Grannen ser förvånad ut men börjar vänja sig och hälsar nu med ett glatt "Konichiwa!".

Det finns både bra och dålig andnöd, det här är bra andnöd.
(click on image for larger version)

Förhoppningsvis får vi lite sol nästa vecka så vi kan åka backcountry igen. Våra Katana bönar och ber efter stora svepande svängar på en orörd bergssida. Kollar man väderleksrapporten så ser det inte helt hopplöst ut.

David försöker spänna upp sina pjäxor under ett skogsåk.
(click on image for larger version)

Förutom skidåkning har vi hunnit med lite annat här i Japan under dessa dagar. Alexander fyllde 25 den 14:e februari, så det firade vi med vin, ost och en rejäl presentutdelning tillsammans med vår värdfamilj och sen gick vi ut och åt japanskt på kvällen.

Acke fick en mössa i present av skidkamraterna.
(click on image for larger version)

Kvällen var väldigt lyckad och alla var på gott humör. Japanerna verkade inte tåla vinet riktigt lika bra som vi och utvecklade snart lite fyllehicka. Barnen var på glatt humör och lika klängiga som vanligt.

V-tecknet är fortfarande omåttligt populärt i Japan.
(click on image for larger version)

Av systrarna Sasagawa fick Alexander flera presenter, bl.a. ett flak öl och en tröja. Eftersom det var Valentine och traditionen i Japan är att tjejerna ger pojkarna choklad fick även de andra skidåkarna småpresenter.

Peace!
(click on image for larger version)

När osten var slut och vinet uppdrucket begav vi oss ut för att få lite varm mat i magen. Vi tog med oss två nyinflyttade gäster, varav den ena visade sig vara lite väl pratsam. Så nu gör vi vårt bästa för att undvika dem. Som tur är stannar de bara i någon dag till.

Acke provsmakar presenten från Kyoko.
(click on image for larger version)

Japanerna tycker nog att vi börjar bli lite väl solbrända, för av Kyoko fick Alexander, förutom en chokladkaka, även solskydd med faktor 50+.

Kyoko kröner David till Sushimaster.
(click on image for larger version)

Igår gjorde David vår första egna Sushi. Med stor hjälp av familjen blev det riktigt lyckat. Att göra sushi till fyra hungriga skandinaviska skidåkare visade sig vara ett rätt så stort projekt. När vi avnjöt resultatet var vi alla överens om att det var värt det.

En makirulle blir till.
(click on image for larger version)

I Japan handlar det mer om färger och utseende än om vad sushin egentligen innehåller. Det handlar mer om olika färgkombinationer än om olika smakkombinationer. Vi provade sushi med bl.a. morot, spenat, burktonfisk, färsk tonfisk, ugnsbakad lax, omelett, räka och avokado.

Det färdiga resultatet.
(click on image for larger version)

Nigiri kan man göra på minst två sätt, japanskt eller skandinaviskt. Skandinaviskt så pressar man ihop riset med all sin kraft för att få så mycket energiinnehåll som möjligt, medan man i Japan är mer försiktig och enbart rullar den lätt i handen.

Minstingen i familjen, Shingo, är lättroad. Efter att ha lärt sig tummen upp och give me five, går han nu på V-tecknet.
(click on image for larger version)

Detta blir sista uppdateringen för Henrik, i natt lämnar han tyvärr oss för att sätta sig i en lyxig flygfåtölj och återvända hem för att vila upp sin arm. Vi önskar Henke en snabb rehabilitering och att han snart får stå på skidor igen, kanske redan Riksgränsen till våren...

/ Acke, David, Henke och Micke

 

Comments

2008-02-20 15:08:27
Chrille
Hey Acke o Dave! Hoppas att ni har det riktigt fedt i Japan! Ni har väl nästan hälften kvar... ? Riktigt skön sida ni har tryckt upp! Ha det riktigt gott! /Chrille aka bandit

2008-02-19 20:21:51
Malin
Hey David (och ni andra jag inte kænner..) Nu kænde jag mig nød till att hælsa från ett soligt men kallt køpenhamn. Det var min fetisch før sportstejp och røntgenbilder (speciellt brutna lemmar) som provokerade. Så som jag ønskar vara i pudret med er. Skidor och sportmassage hade det blivit. Alla sinnen mættade. Nå væl, pass på er selv. Ses nær du ær tillbaka David. Jag bjuder er båda på rehab-massage om det skulle ønskas. Kram Malin

2008-02-19 12:04:31
Ulf
Kyoto avklarat, vidare till Hiroshima imorgon. Vi kommer pa fredag.

2008-02-18 17:08:06
Kristin
Hej! Ojojoj, vilken röntgenbild... Gjorde ju nästan ont bara av att titta på den :) Vad brun du är honey! Även om det bara är i ansiktet ;) Men det får ju en att tänka på sommaren lite :) Krya på dig nu honey, tänker på dig. Många pussar

2008-02-18 16:03:48
Mattias
Grattis i efterskott, Acke!

2008-02-18 15:55:40
Hedberg
Ni verkar ha det riktigt fint boys. Nja kanske inte henke, men det är som jag brukar säga, brott lönar sig i längden, så länge man inte ÅKER fast. Sen e det inte fel att kunna avnjuta lite äkta sushi heller. Dave du får kanske starta KOJ 2 vid hemkomst. Ha det fint

2008-02-16 11:08:09
Gösta
Alltid tråkigt när det blir av-brott av det slaget. Naturligtvis tråkigast för Henke men det påverkar alla. Han knäcker ju er beträffande komforten på hemresan i alla fall. Vill bara påpeka att Miljö - och Hälsa har säker åsikter om Davids armband. Får man inte ha när man lagar mat. Kollar man Shingos fotställning verkar den vara väl anpassningsbar för vilka skor eller pjäxor som helst. David - prova och vinkla dina fötter på samma sätt så får du kanske bättre plats i pjäxorna. Hoppas att ni fortsätter på samma föredömliga sätt som som ni hittils har gjort era uppdateringar. Alexander - Grattis i efterhand!

7 comments


Alexander Thurban 2007