2008-03-01 Tokyo

Även Alexander har nu tillbringat ett antal dagar i Japans största stad, Tokyo. Så vi tyckte det var lämpligt att skriva lite om denna mäktiga stad. Eftersom vi båda två har varit där, men vid två olika tillfällen har vi inte sett exakt samma saker. Vi har valt att göra denna uppdatering i jag-form. Där jaget antingen kan vara David, eller Alexander, eller oss båda när vi bägge upplevt samma sak i Tokyo.

En liten liten del av denna gigantstad.
(click on image for larger version)

Jag fick bara knappa tre dagar i en av världens största metropoler. På så kort tid hinner man bara uppleva en ytterst liten del av allt som erbjuds. Fiskmarknaden i Tsukiji var något som jag hann uppleva. Nästan varje morgon så säljs och köps här massor av fisk. Död som levande, färsk som frusen. Fisken auktioneras ut och priserna varierar från dag till dag. Tydligen så passerar två ton fisk marknaden varje morgon. Besöket på fiskmarknaden avslutades med en sushifrukost, där ungefär hälften av fiskarna är ovanliga besökare på svenska sushitallrikar.

Japansk herre kontemplerar tonfisks öde.
(click on image for larger version)

På Ueno Zoo kunde jag också skåda fiskar, dessa var dock levande och ganska ointressanta jämfört med lejon, gorillor och kanske den största attraktionen av de alla, jättepandan. Då Tokyo har så väldigt mycket att erbjuda den som vill fick jag mer eller mindre springa runt för att hinna med innan de skulle stänga för dagen. Det var riktigt bra fart på djuren strax innan de skulle in i sina andra burar, lejonet vrålade som aldrig förr, likaså gjorde isbjörnarna. I vanlig ordning låg sjölejonen och posade för publiken. Pandan chillade med några morötter och andra grönsaker.

Grönsaksätande panda
(click on image for larger version)

Under tiden jag befann mig i Tokyo valde jag att tillbringa nätterna sovandes i en liten kapsel, som förvisso innehöll både TV och väckarklocka. Kapselhotellet hade flera våningar med dessa rutnät av kapslar. Gemensamt dusch- och basturum fanns för de som kände behov. Under tiden man sprang omkring på hotellet var man tvungen att bära deras badrockar och kalsonger. Som tur var befann jag mig inte så mycket på hotellet så jag uthärdade att se dessa japanska män i hotellklädsen. Efter långa dagar turistandes i Tokyo sover man som en stock, då kvittar det om man sover i en kapsel eller en kingsize bed.

Det lilla man ser av kejsarpalatset.
(click on image for larger version)

I en stad med nästan tio miljoner invånare kan man köpa nästan det mesta. Shoppingen i Tokyo är definitivt i världsklass och man hade lätt kunnat ägna en hel vecka endast åt att gå i varuhus och små butiker. Det har jag självklart inte haft tid med, utan jag har fått nöja mig med att försöka välja ut det viktigaste. Är man inte för stor så är klädshoppingen i Tokyo riktigt bra. De flesta vanliga västerländska märken finns representerade och ofta till vettiga priser.

Klaustrofobi?
(click on image for larger version)

Elektronik däremot kvittar det om man är stor eller liten det finns något som kan roa det flesta. Enorma varuhus ligger uppradade efter varandra flera med upp till sju våningar av olika sorters elektronik. För mig var kameror mest intressant just då. Men i vilken affär köper man det? Jag springer upp och ner för gatorna och stadsdelar för att jämföra priser på kameror när jag till slut bestämmer mig för att slå. Med tanke på vad som fotograferas var det viktigt med antal bilder per sekund och det sluta med en Canon 40D, vilket visade sig vara ett bra beslut. Mitt andra jag har också en Canon så nu skiftas det objektiv hejvilt i Hakuba. När jag gick och väntade på bussen tillbaka till Happo kunde jag inte låta bli att köpa mig en Ipod Touch också, så fantastiskt läcker...

Ginza är en av många stadsdelar med riktigt bra shopping.
(click on image for larger version)

Vi är nu bägge åter i Hakuba och njuter av det vi är här för att göra. Vi är medvetna om att det har varit lite dåligt med uppdateringar i februari, men nu tar vi nya tag och lovar många nya uppdateringar. Bl.a. blir det nog ett bildspel över Tokyo och ett över februari. Igår har vi haft en supersoldag med väldigt höga temperaturer vilket gjorde snön något tung, men det går att ta roliga bilder ändå...

David lapar sol utanför Usagidaira-restaurangen på berget.
(click on image for larger version)

/ Alexander och David

 

Comments

2008-03-02 20:11:20
Renate
Hej killr! Nu är vi hema igen från vår fantastiska Japansemeter. Tack för att ni gav oss anledning att åka till Japan.Hälsa systrarna från oss.

2008-03-02 10:37:05
Lars & Agneta
Låter, och ser fantastiskt ut ! Måste vara en upplevelse, både Tokyo,(där jag var 1983)och framför allt skidåkningen. Gottegrisar! Tänk va härligt att vara unga o flexibla, filosoferar en gammal Gubbe - o tant. Tat´lugnt i pisterna nu (ingen off-pist!) sista månaden.

2 comments


Alexander Thurban 2007